Hardloopreis Kenia 2021

Een onvergetelijke ervaring

Een onvergetelijk ervaring! Dit is de beste omschrijving van de 12-daagse hardloopreis die een groep hardlopers maakte in eind november .

Het resort van meervoudig Nederlands Kampioen Koenb Raymaekers (2.10 op de marathon) was de uitvalsbasis van tal van harddlloop- en andere avonturen in het bekende rift valley gebied in Iten. Het mekka van de hardloopwereld, waar menig wereldtopper zijn oorsprong kent. In deze ambiance verzorgde oud Nederlandskampioen Aart Stigter dagelijks de trasiningen. ‘smorgen vroeg om 07.30 ondergingen de lopers tal van losmakende- en spierversterkende ofening o.l.v. Aart en zijn Zoon Bas Stigter. Soms werd deze oefensessie vervangen door een fartlektraining in de schitterende natuur van Kenia of een training op de grevelbaan in de regio, waarbij tegelijk getraind kon worden met tal van Afrikaanse atleten. Keken de Nederlanders hun ogen uit bij het aanschouwen van het Keniaanse hardloopgeweld, de lokale bevolking zag de Nederlanders op hun beurt als bezienswaardigheid. Met een warm welkom werden de blanken mzuguns ontvangen.

Het verblijf bij de zeer gastvrije Koen en zijn Keniaanse vrouw Forence werd drie keer per dag prettig onderbroken met een overheerlijke maaltijd die de vele gebruikte energie op 2400 meter aanvulde. Echter de reis naar Iten mag een aparte beleving op zich worden genoemd. Na de landing in Nairobie was het verdere vervoer door het lnad met een busje waarbij onderweg het prachtige natuurpark Naivash werd aangedaan. Tijdens een boottocht ontmoetten we nijlpaarden, visaarden, kraanvogels en ander exotisch wild. Onderweg doorkruisen we tal van dorpjes waar het echte Keniaanse leven te zien is. Op de equador (de evenaar) wordt uiteraard even gestopt.

Behalve het trainen en rusten waren we ook getuige van een trasditioneel schoolfeest, mochten we abseilen, brzochten de markt in Iten, ontmoetten we giraffes, keken naar of deden mee met een Keniaanse fartlektraining of maakten een uitdagende wandeling in de werkelijk prachtige omgving van het resort, waarbij we hoog uit de bomen werden toegekeken door de apen. We verplaatrsen ons veelal tervoet, taxi of achterop zitten op een bromfiets, het vervoermiddel Kenia.

Vanuit de huisjes van Koen’s resort was het iedere morgen heerlijk wakker worden bij het opkomen van de zon en het aanschouwen van de diepe vallei met haar natuurschoon. Een beter gebin van de dag is niet voor te stellen. Natuurlijk moest de inspanningen aangepast zijn op het verblijft op hoogte van 2400 meter. De winst van het verblijf op hoogte zal de komende weken tijdelijk zichtbaar worden in Nederland. De herinneringen van de reis zijn voor eeuwig.

 

 

 

kenia2 kenia2
kenia1 kenia1