"Zou"

4 april 2020

 

 

“Aart, stel je voor dat deze Corona crisis er in 1994 zou zijn geweest hoe zou je mee zijn omgegaan?”

 

De vraag stelde Ellen, een dag voordat de Rotterdam Marathon op 5 april zou zijn.

 

Ik denk dat ik niet al te teleurgesteld zou zijn en vooral mijn zegeningen zou tellen. Destijds was ik ambtenaar, werkte als docent fysiek mentale vorming bij de politie, ik zou me geen zorgen hoeven te maken om een inkomen. Het salaris zou gegarandeerd blijven, net als nu bij ambtenaren.

Mijn trainingen zou ik aanpassen, net als nu. Heel hard zou ik niet hoeven trainen, immers alle wedstrijden zouden zijn afgelast. Conditie onderhouden en relaxed van de natuur genieten zouden de enige redenen zijn op te blijven hardlopen. Hard trainen zou bovendien het immuunsysteem kunnen aantasten. Iets dat de familie Corona ideaal zou vinden om toe te slaan.

Omdat ik als docent met groepen politiemensen werkte zou ik dat niet mogen. Ik zou vaker thuis hebben gewerkt. Misschien zou ik in een dergelijke noodsituatie worden opgeroepen voor executief politiewerk. Dat zou ik zelfs nuttig vinden, gewoon afgesproken maatregelen handhaven door bijvoorbeeld groepen jeugd uit de natuur te verbannen waar ze met lachgasballonnen schijt hebben aan regels. Alhoewel, lachgas zou 26 jaar geleden nog niet massaal gebruikt worden om in hogere sferen te komen.

Als ik nu toploper zou zijn geweest zou ik het juist prettig hebben gevonden dat ik zondag de Marathon niet zou hoeven te lopen. Het wordt immers de warmste dag sinds maanden. Uitputting zou het resultaat zijn geweest. Het woord veldslag zou in de mond worden genomen door de media als weer honderden deelnemers, die de omstandigheden hadden onderschat, massaal zouden worden afgevoerd naar de Rotterdamse ziekenhuizen. Ziekenhuizen die nu vol liggen met echte patiënten. Want laten we eerlijk zijn, verblijven in een ziekenhuis omdat je jezelf hebt opgeblazen tijdens een Marathon is toch van een geheel andere orde dan wanneer je ligt te vechten tegen vijand Corona op de IC?

 

De rauwe realiteit is dat niet 26 jaar geleden Corona onze samenleving platlegde,  maar nu. Als nu 26 jaar geleden zou zijn geweest zou ik in 1994 geen Nederlands Kampioen op de Marathon zijn geworden.

Hoe zou mijn leven er dan nu hebben uitgezien? Die titel is namelijk bepalend geweest voor hoe de rest van mijn leven er uit zou gaan zien.

 

Als we in 2046 weer 26 jaar verder zijn vragen we ons dan af:

“Hoe zou ons leven er hebben uitgezien als er geen coronavirus zou zijn geweest in 2020?”

Zou….

 

O ja,  voor alle lopers die de Marathon op zondag 5 april zouden lopen. Geniet ervan dat je niet hoeft te lopen, het zou toch een deceptie zijn geworden met de hitte!

 

Aart

 

natuur aart natuur aart